Youth for change and action

team

Het verhaal van YOUCA begint in 2005 wanneer 3 mensen uit Halle, een stad in Vlaanderen, elkaar ontmoeten tijdens hun werk voor de NGO Daconia in Brazilië. Toen Daconia in 2005 de Noorse studentenprijs won, maakten Bart, Ellen en Karin via Daywork in Noorwegen kennis met het concept van een solidariteitsdag. Ze zagen meteen het potentieel voor het organiseren van zo’n initiatief in hun eigen stad. Ze kwamen in contact met de Belgische sociaal ondernemer Ewoud Monbaliou, en een jaar later vond de eerste editie van YOUCA (toen Zuiddag genoemd) plaats in Halle.

Solidariteitsdag

Op de derde donderdag van oktober organiseren ze de YOUCA-actiedag, voorheen Zuiddag. Sinds 2006 hebben meer dan 15.000 studenten uit Vlaanderen en Brussel deelgenomen aan een eendaagse stage bij een bedrijf, organisatie, openbare instelling of particulier. Op die dag schenken ze hun loon – 50 euro – aan jongerenprojecten over de hele wereld.

Projecten

Elk jaar steunt YOUCA één groot jongerenproject voor 250.000 euro in het buitenland en verschillende projecten in België. Deelnemers aan Action Day kiezen de Belgische projecten op ons grootste evenement, VIP-day, dat elk jaar in september plaatsvindt. De jongerencommissie selecteert in eerste instantie bepaalde projecten die voldoen aan de eisen van YOUCA.

Voor grotere projecten is de commissie ook verantwoordelijk voor de eerste selectie. Nadat de oproep tot het indienen van aanvragen via de Belgische Federatie van NGO’s en andere kanalen is verspreid, kunnen Belgische organisaties samen met hun projectpartners een aanvraag indienen. Het selectiecomité gaat na of de aanvraag aan alle YOUCA-vereisten voldoet. Elk project dat in aanmerking komt, kan worden voorgesteld op de Algemene Vergadering van YOUCA in maart. De Algemene Vergadering neemt een besluit over het project, dat een fonds van €250.000 ontvangt, gespreid over drie tot vijf jaar.

Beste praktijken

YOUCA heeft een online vacaturebank. Alle administratie (bv. verzekeringen, betalingen, …) gebeurt op deze arbeidsmarktplaats. Elke deelnemer en werkgever is geregistreerd in de vacaturebank. De werkgever kan vacatures in de vacaturebank plaatsen, waarop deelnemers kunnen solliciteren. Maar deelnemers kunnen ook een nieuwe baan vinden in de vacaturebank en hun werkgever registreren. Docenten van scholen kunnen in de vacaturebank zien of en waar studenten een baan hebben gevonden. Via de vacaturebank ziet YOUCA ook welke werkgevers al betaald hebben of nog moeten betalen en hoeveel studenten nog op zoek zijn naar werk. Dankzij de statistieken in de vacaturebank kan YOUCA zijn prestaties van de afgelopen jaren dagelijks evalueren.