Eric Fletzijn, Senior Business Development Manager, vertelt over de samenwerking van Candriam met Boost, een Belgische vereniging die jongeren uit kansarme milieus ondersteunt, en hoe dit aansluit bij de doelstellingen van het Candriam Institute for Sustainable Development.
Volgens een rapport van de OESO uit 2019 zal ongeveer 50 procent van de kinderen van wie de ouders slecht onderwijs hebben genoten zelf lage kwalificaties behalen, waardoor de kans groter is dat ze in hun leven een lager inkomen zullen hebben. Deze kinderen hebben ook minder toegang tot kwaliteitsonderwijs en gezondheidszorg, wat hun sociale mobiliteit belemmert.
Maar het rapport geeft ook aan dat deze kansen kunnen worden veranderd als kwetsbare kinderen de juiste kansen krijgen om veerkracht te ontwikkelen. Mentorschap en andere programma’s kunnen kinderen helpen om hun economische achterstand te overwinnen.
Eén zo’n programma is Boost, waarvan het uiteindelijke doel is om getalenteerde jonge mensen uit gezinnen met lage inkomens een gelijke kans op succes te geven. Sinds de lancering in 2011 hebben al meer dan 600 jongeren deelgenomen aan het programma in Brussel, Antwerpen, Luik, Verviers, Bergen, La Louvière, Gent en Oostende.
“Het ondersteunen van educatieve initiatieven is een kernonderdeel van het ethos van het Instituut”, legt Fletzijn uit. “Boost is volledig in lijn met de focus van het instituut op empowerment van jongeren en Candriam’s motto ‘Investeren in Morgen’ omdat het gericht is op toekomstige generaties – de toekomstige kinderen van degenen die vandaag door Boost worden gesteund, zullen meer kans maken om hoger onderwijs te volgen.
Boost werd in het leven geroepen door de Koning Boudewijnstichting, een van Europa’s grootste stichtingen die projecten en goede doelen ondersteunt die bijdragen aan een betere samenleving, en de Sophine Boel Education and Talent Foundation, die financiële steun biedt aan onderwijs en opleiding door middel van individuele beurzen en steun aan andere organisaties met vergelijkbare doelen.
Boost is uniek omdat het een langetermijnprogramma is (minstens zes jaar). Het begint op een cruciaal punt in de ontwikkeling van een jongere – rond de leeftijd van 15 – een periode waarin het nog mogelijk is om het levenspad van een jongere te beïnvloeden. Daarna krijgen mensen ondersteuning tot het einde van hun opleiding.
Boost richt zich niet alleen op leerprestaties, maar biedt ook mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, coaching en netwerken via een breed alumninetwerk. Op praktisch gebied biedt Boost training en financiële ondersteuning, variërend van beurzen tot toegang tot computers en printers. Na verloop van tijd worden degenen die het programma hebben voltooid rolmodellen voor anderen, waardoor er mogelijkheden ontstaan om hun kennis en ervaring door te geven.
Een van de dingen die Boost zo uniek maakt, is dat het verder gaat dan het individu. “Hun succes en ervaring strekt zich vaak uit tot hun hele familie en gemeenschap,” zegt Fletzijn. “Ze komen in contact met anderen – broers en zussen, ouders, leraren, vrienden, etc. – die ze vervolgens kunnen beïnvloeden als gevolg van hun eigen reis naar succes. De totale impact is dus veel groter dan alleen op de jongeren die Boost ondersteunt. “
De impact van mentorschap maximaliseren
Mentoring is een belangrijk onderdeel van het Boost-programma en de organisatoren zijn op zoek naar manieren om het mentoringaspect innovatiever, flexibeler en persoonlijker te maken.
In plaats van een mentee gedurende een lange periode aan een mentor te koppelen, zoals vaak gebeurt, is Boost van plan een nieuwe projectmanager aan te nemen die het mentorproces zal structureren, de juiste netwerken van mentors zal activeren en de meest geschikte mentors zal vinden op elk belangrijk punt in de academische carrière van de studenten, of ze nu kiezen om naar de universiteit te gaan, een masteropleiding afronden of aan hun eerste baan beginnen. Candriam heeft toegezegd de lancering van dit nieuwe één-op-één mentorprogramma de komende drie jaar te ondersteunen.